
Iedereen zal regelmatig de opmerking “Oh deze zijn nep…” gehoord hebben, wanneer iemand aan zijden bloemen voelt. Logisch ook, want het is eigenlijk gewoon een simpele constatering. Waarom komt deze opmerking dan toch zo negatief over en waarom lijkt het alsof kunstbloemen niet goed genoeg zijn? Dat het vaak al nodig is om echt aan een bloem te voelen om te weten of hij echt is of niet laat al zien dat we echt spreken over vakwerk en specialisatie. Waarom wordt er dan toch nog zo op zijden bloemen neergekeken?
De levensloop van kunstbloemen
Om dit taboe te doorbreken lijkt het een logische keuze om te beginnen met waar ze vandaan komen en hoe kunstbloemen nu worden gemaakt, in vergelijking met hoe dat vroeger gebeurde. Naar waarschijnlijkheid werden de allereerste kunstbloemen gemaakt in het Egypte waar ze losse stukjes hoorn aan elkaar bevestigde totdat ze samen een bloem vormde. Romeinen gebruikten iets later, in tegenstelling tot het harde hoorn van de Egyptenaren, zacht wax om de bloemen te maken. Hiermee konden ze de kleinste details nabootsen, lieten ze vervolgens de wax drogen en verfden ze deze na afloop.

Zijden bloemen zijn vernoemd naar de stof waar ze in Italië van gemaakt werden; zijde. De bloemen maakten ze door zijden linten in elkaar te weven. Waar er nu bijna geen echte zijde meer in de bloemen voorkomt, doen ze hun naam nog steeds eer aan. Na de uitvinding van kunstzijde werd het makkelijker om kunstbloemen te produceren voor een lagere prijs. Nog steeds is het maken van kunstbloemen een heel proces, wat nu wel grotendeels geautomatiseerd is. Zo worden de bladeren allemaal gemaakt met behulp van grote snij apparaten en zeefdrukken, alle bladeren worden op zo’n manier bij elkaar gevoegd dat ze een bloem vormen waarna ze op een beklede steel van ijzerdraad bevestigd worden.
Prachtig én duurzaam
Door de jaren heen zijn er steeds meer trucjes gevonden om kunstbloemen een zo realistisch mogelijke uitstraling te geven. De kunstbloemen van nu zijn bijna niet meer te onderscheiden van echte bloemen, door pure vakkennis en perfectionisme. Kwalitatief zijn ze erop vooruit gegaan waardoor ze jaren meegaan, maar maakt dat ze ook duurzaam?
Jazeker. Kunstbloemen zijn nu mooier dan ooit en in plaats van een levensduur van 1, maximaal 2 weken zoals bij echte bloemen, geniet je van kunstbloemen tot in lengte van jaren. Natuurlijk is de productie van kunstbloemen ook niet 100% duurzaam, maar een volledig duurzame productie van veel producten is onmogelijk. In vergelijking tot de eco-footprint van een echte bloem, valt dat van een kunstbloem in het niet.
Zijden bloemen zijn dus minder belastend voor het milieu, ze gaan ontzettend lang mee, de kwaliteit is beter dan ooit en ze zien er realistischer uit dan ooit. Waar komt dan nog de zo negatief beladen opmerking “Oh deze zijn nep…” vandaan? Laten we daar mee stoppen en kijken welke wereld er voor ons opengaat met het gebruik van kunstbloemen.

Hoe zijden bloemen gebruikt worden
Kunstbloemen kunnen op eindeloos veel manieren gebruik worden, zowel functioneel als op een creatieve manier. Zo worden ze functioneel gebruikt als kunstboeketten voor bijvoorbeeld bruiloften, begrafenissen, verjaardagen of andere vieringen. Ze dienen als decoratie in huis, op kantoor of in winkels. Als je je dit bedenkt en dan buiten de deur wat meer om je heen kijkt, gaat het vanzelf opvallen dat er op steeds meer plekken bloemen en planten te zien zijn. Waarvan een groot deel kunstbloemen zijn!
Als we meer de creatieve kant opkijken kunnen zijden bloemen voor vrijwel elke ingeving die je krijgt gebruikt worden. Gebruik ze bijvoorbeeld als stempel als je wil schilderen. Zo krijg je een half-abstracte bloem op het doek. Naai losse bloemetjes op kleding om het een zomerse twist te geven. Gebruik zijden bloemen in je haar, als versiering op meubilair, als decoratie voor gordijnen, tafelkleden, kussens en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang je je creativiteit op de loop laat.