Hoe droog je bloemen?

Hoe droog je bloemen?

Een bos bloemen staat prachtig in huis en ze zorgen voor een extra huiselijk gevoel, alleen is er één nadeel. Ze blijven niet heel lang mooi. Dat is natuurlijk zonde, maar niet getreurd! Er zijn verschillende manieren om jouw boeket bloemen zelf te drogen zodat je er extra lang van kunt genieten. Droogbloemen zien er weer heel anders uit dan verse bloemen, ze hebben een chique uitstraling en zijn gemakkelijk te verplaatsen en kunnen verschillende doeleinden hebben. Je eigen bloemen boeket drogen? Dat doe je met deze huis-tuin-en-keuken middelen


Bloemen drogen in de lucht

De meest gebruikte manier om zelf bloemen te drogen is door ze op te hangen en in de lucht te laten drogen. Hoe je dit doet is vrij simpel. Je verwijdert als eerst de overtollige bladeren, bindt de bloemen vervolgens met een elastiek of touw bij elkaar en hangt ze ondersteboven in een donkere, droge ruimte. Ideale ruimtes hiervoor zijn bijvoorbeeld de zolder of een kamer zonder ramen. Mocht je eraan denken om ze in de kelder op te hangen, denk daar dan nog eens over na. Kelders zijn vaak vochtig doordat ze onder de grond gelegen zijn, wat de omstandigheden voor de bloemen niet ideaal maakt. Wanneer de bloemen eenmaal gedroogd zijn kun je ermee doen wat je wil. Zet ze bijvoorbeeld in een mooie vaas, of lijst ze in zodat je ze kunt ophangen als 3D kunstwerk.  

Bloemen drogen


Bloemen drogen door ze te persen

Misschien heb je dit als kind wel eens gedaan wanneer je buiten een mooie bloem vond; natuurlijk gaat het dan over de bloemen droogpersen! Je kunt losse bloemen tussen de bladzijden van een dik boek leggen en ze dan een tijdje te laten liggen. Belangrijk in dit proces is dat de bloemen goed stevig worden aangedrukt. Je kunt dus ook extra boeken voor wat meer gewicht op elkaar leggen. Een andere manier om bloemen droog te persen is door de bloemen tussen vellen dik papier of karton te leggen en deze bij elke laag aan te duwen. Wanneer alle bloemen tussen de vellen liggen leg je gewicht op de bovenkant en laat je ze net als bij het gebruik van boeken een tijdje liggen. Hoe lang het precies duurt om de bloemen te drogen verschilt, dus het is aan te raden af en toe te kijken hoe ze ervoor staan. 


Bloemen drogen in de oven

Het voordeel van deze manier is dat de gedroogde bloemen hun vorm deels behouden. Ze zullen wel vervormen en krimpen, maar ze worden niet helemaal plat zoals bij het persen. Bij het drogen van bloemen in de oven gaat de voorkeur uit naar een hetelucht oven, of een multi-functionele oven met deze stand. De reden hiervoor is dat je deze ovens op een lage temperatuur kunt instellen. In de oven droog je bloemen namelijk op +/- 38 graden. Om te beginnen knip je een stuk kippengaas af waar je de stelen van de bloemen doorheen kunt halen. Dit voorkomt dat de bloem op de ovenplaat terecht komt. Laat de bloemen vervolgens een paar uur in de oven drogen. Kijk regelmatig of de bloemen al droog zijn! Zo voorkom je dat ze er te lang in zitten en verbranden. 

Bloemen drogen
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Welke bloemen geef je met Moederdag?
Moederdag is een speciale dag om onze moeders te eren en te bedanken voor alles wat ze voor ons hebben gedaan. Een van de manieren om onze waardering te tonen is door middel van bloemen. Maar welke bloemen zijn geschikt om aan onze moeders te geven op Moederdag?
...Lees meer...
Van welke bloemen krijg je hooikoorts?

Er zijn een aantal bloemen die hooikoorts kunnen veroorzaken. Maar wees gerust, er zijn ook genoeg bloemen die weinig pollen bevatten!

Lees meer...
Alles wat je moet weten over tulpen; tips voor een vaas vol prachtige bloemen!

Wil jij ook zo graag een mooie vaas tulpen op de eettafel hebben staan? Dan hebben we hier een paar handige weetjes en tips om je te helpen zoveel mogelijk profijt uit jouw mooie bloemenvaas te halen.

Lees meer...
Welke bloemen worden er met Valentijsdag gegeven?

Op Valentijnsdag worden er vaak bloemen gegeven als symbolische gebaar van liefde en affectie. Bekijk welke het populairste zijn.

Lees meer...