Hoe droog je bloemen?

Hoe droog je bloemen?

Een bos bloemen staat prachtig in huis en ze zorgen voor een extra huiselijk gevoel, alleen is er één nadeel. Ze blijven niet heel lang mooi. Dat is natuurlijk zonde, maar niet getreurd! Er zijn verschillende manieren om jouw boeket bloemen zelf te drogen zodat je er extra lang van kunt genieten. Droogbloemen zien er weer heel anders uit dan verse bloemen, ze hebben een chique uitstraling en zijn gemakkelijk te verplaatsen en kunnen verschillende doeleinden hebben. Je eigen bloemen boeket drogen? Dat doe je met deze huis-tuin-en-keuken middelen


Bloemen drogen in de lucht

De meest gebruikte manier om zelf bloemen te drogen is door ze op te hangen en in de lucht te laten drogen. Hoe je dit doet is vrij simpel. Je verwijdert als eerst de overtollige bladeren, bindt de bloemen vervolgens met een elastiek of touw bij elkaar en hangt ze ondersteboven in een donkere, droge ruimte. Ideale ruimtes hiervoor zijn bijvoorbeeld de zolder of een kamer zonder ramen. Mocht je eraan denken om ze in de kelder op te hangen, denk daar dan nog eens over na. Kelders zijn vaak vochtig doordat ze onder de grond gelegen zijn, wat de omstandigheden voor de bloemen niet ideaal maakt. Wanneer de bloemen eenmaal gedroogd zijn kun je ermee doen wat je wil. Zet ze bijvoorbeeld in een mooie vaas, of lijst ze in zodat je ze kunt ophangen als 3D kunstwerk.  

Bloemen drogen


Bloemen drogen door ze te persen

Misschien heb je dit als kind wel eens gedaan wanneer je buiten een mooie bloem vond; natuurlijk gaat het dan over de bloemen droogpersen! Je kunt losse bloemen tussen de bladzijden van een dik boek leggen en ze dan een tijdje te laten liggen. Belangrijk in dit proces is dat de bloemen goed stevig worden aangedrukt. Je kunt dus ook extra boeken voor wat meer gewicht op elkaar leggen. Een andere manier om bloemen droog te persen is door de bloemen tussen vellen dik papier of karton te leggen en deze bij elke laag aan te duwen. Wanneer alle bloemen tussen de vellen liggen leg je gewicht op de bovenkant en laat je ze net als bij het gebruik van boeken een tijdje liggen. Hoe lang het precies duurt om de bloemen te drogen verschilt, dus het is aan te raden af en toe te kijken hoe ze ervoor staan. 


Bloemen drogen in de oven

Het voordeel van deze manier is dat de gedroogde bloemen hun vorm deels behouden. Ze zullen wel vervormen en krimpen, maar ze worden niet helemaal plat zoals bij het persen. Bij het drogen van bloemen in de oven gaat de voorkeur uit naar een hetelucht oven, of een multi-functionele oven met deze stand. De reden hiervoor is dat je deze ovens op een lage temperatuur kunt instellen. In de oven droog je bloemen namelijk op +/- 38 graden. Om te beginnen knip je een stuk kippengaas af waar je de stelen van de bloemen doorheen kunt halen. Dit voorkomt dat de bloem op de ovenplaat terecht komt. Laat de bloemen vervolgens een paar uur in de oven drogen. Kijk regelmatig of de bloemen al droog zijn! Zo voorkom je dat ze er te lang in zitten en verbranden. 

Bloemen drogen
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Welke bloemen worden er met Valentijsdag gegeven?

Op Valentijnsdag worden er vaak bloemen gegeven als symbolische gebaar van liefde en affectie. Bekijk welke het populairste zijn.

Lees meer...
Hoe lang kunnen bloemen zonder water?

De beste tips om jouw bloemen door de zomer heen te helpen.

Lees meer...
Zijden bloemen: het taboe doorbreken

Zijden bloemen mogen niet ontbreken in jouw interieur. Lees meer over deze trend!

Lees meer...
21 april is het Nationale Secretaressedag!

Maak je sterk voor alle secretaresses in Nederland op Nationale Secretaressedag. Lees meer over deze bijzondere dag.

Lees meer...