Alles wat je moet weten over tulpen; tips voor een vaas vol prachtige bloemen!

Alles wat je moet weten over tulpen; tips voor een vaas vol prachtige bloemen!
Tulpen zijn een waar Nederlands symbool; Je vindt ze bij elke souvenirwinkel in de grote steden en we kennen natuurlijk allemaal de wereldberoemde Keukenhof. Niet zo gek ook- tulpen zijn prachtige bloemen, en je hebt ze in ongelooflijk veel prachtige kleuren, wat natuurlijk betekent dat er voor iedereen wel een perfecte tulp te vinden is. Wil jij ook zo graag een mooie vaas tulpen op de eettafel hebben staan? Dan hebben we hier een paar handige weetjes, feitjes, tips en tricks voor je om je te helpen zoveel mogelijk profijt uit jouw mooie bloemenvaas te halen.
 

Wanneer bloeien tulpen?

Wanneer bloeien tulpen eigenlijk? Best handig om te weten als je ze binnenkort in huis wilt hebben en er zo lang mogelijk van wilt genieten. Meestal bloeien tulpen in de lente, tussen april en mei. Let er wel op dat tulpen van nature redelijk snel verwelken, zeker als je ze in een vaas hebt staan. Daarom is het, zeker als je tulpen zoekt voor een speciale gelegenheid, belangrijk om ze niet te lang van tevoren in huis te halen.
 
Tulpen
 

Waar staan rode tulpen symbool voor?

Bloemen en symbolisme gaan al jaren- en jarenlang hand in hand, en elk gevoel en idee is op één of andere manier wel uit te drukken in bloemen. De populairste kleur tulp is natuurlijk de rode, en ook deze variant hang samen met veel symbolistiek. Zo staat de rode tulp onder andere voor liefde, passie en affectie jegens iemand anders. Daarnaast worden ze geassocieerd met de lente en de opkomst van nieuw leven. Ook staan ze in sommige culturen voor kracht en moed. In Nederland associëren we tulpen natuurlijk vooral met de tulpenmanie. Tulpen hebben daarnaast ook andere vormen van culturele significantie, die over de hele wereld te vinden zijn. Tulpen werden vroeger bijvoorbeeld vanwege hun hoge prijzen in de 17e eeuw weleens geassocieerd met verboden liefde, en ook worden tulpen in sommige culturen aangeboden op uitvaarten. Al met al is de tulp dus een bloem met een zeer diverse collectie aan verhalen erachter.

Hoe zet je tulpen in een vaas?

Zoals al gezegd verwelken tulpen relatief snel, zeker als je ze in een vaas zet. Gelukkig bestaan er handige trucjes om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk van jouw prachtige bloemenvaas kunt genieten. Wat zijn deze trucjes precies?
 1. Snijd de stelen onder een hoek van ongeveer 45 graden. Zo kunnen ze makkelijker water opnemen, wat de bloemen langer vers laat ogen en de stengels stevig houdt.
 2. Waterkwaliteit is belangrijk. Geef jouw tulpen genoeg water en ververs het om de zoveel tijd. Geef ze indien mogelijk bloemenvoeding en haal bladeren die onder water staan weg. Lauw water is ook beter voor je bloemen dan koud water.
 3. Zet jouw tulpenvaas uit de buurt van direct zonlicht, tocht en te hoge temperaturen.
 4. Zet tulpen niet samen in een vaas met o.a. rozen, chrysanten en lelies. Deze bloemen maken stoffen aan die elkaar sneller laten verwelken.

tulpen

Hoe lang blijven tulpen goed?

Tulpen blijven ongeveer 5 tot 7 dagen mooi nadat ze zijn gesneden en in een vaas zijn gezet. Om zo lang mogelijk te genieten van jouw tulpen kun je de volgende stappen ondernemen:
 1. Snijd de stelen schuin af en plaats ze direct in water.
 2. Ververs het water regelmatig en voeg, indien nodig, bloemenvoeding toe.
 3. Zorg dat de bladeren niet onder water komen te staan. Je kunt deze eventueel verwijderen.
 4. Houd de bloemen uit de buurt van direct zonlicht, verwarming en tocht.
Met deze tips zullen jouw tulpen langer mee gaan. 

Waarom gaan tulpen hangen?

Tulpen zijn prachtige bloemen, maar laten we eerlijk zijn; aanstellers zijn het ook. Tulpen in vazen kunnen zomaar opeens gaan hangen, en daar kunnen verschillende redenen voor aan te wijzen zijn:
 1. Onvoldoende water: Als tulpen niet genoeg water krijgen, kunnen ze gaan hangen. Zorg ervoor dat de tulpen in een vaas voldoende water hebben en dat de stelen regelmatig worden bijgesneden om het water te kunnen opnemen.
 2. Ouderdom: Naarmate tulpen ouder worden, kunnen ze gaan hangen en hun vorm verliezen. Dit is normaal en kan niet worden voorkomen.
 3. Te veel warmte: Tulpen zijn koude-liefhebbende bloemen en kunnen gaan hangen als ze worden blootgesteld aan te veel warmte. Plaats tulpen daarom op een koele plaats en uit de buurt van direct zonlicht.
 4. Te weinig licht: Hoewel tulpen niet van te veel licht houden is te weinig licht ook niet naar wens. Als tulpen niet genoeg licht krijgen, kunnen ze zwak worden en gaan hangen. Zorg ervoor dat tulpen voldoende licht krijgen als ze binnenshuis worden gehouden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Welke bloemen geef je met Moederdag?
Moederdag is een speciale dag om onze moeders te eren en te bedanken voor alles wat ze voor ons hebben gedaan. Een van de manieren om onze waardering te tonen is door middel van bloemen. Maar welke bloemen zijn geschikt om aan onze moeders te geven op Moederdag?
...Lees meer...
Van welke bloemen krijg je hooikoorts?

Er zijn een aantal bloemen die hooikoorts kunnen veroorzaken. Maar wees gerust, er zijn ook genoeg bloemen die weinig pollen bevatten!

Lees meer...
Welke bloemen worden er met Valentijsdag gegeven?

Op Valentijnsdag worden er vaak bloemen gegeven als symbolische gebaar van liefde en affectie. Bekijk welke het populairste zijn.

Lees meer...
Hoe lang kunnen bloemen zonder water?

De beste tips om jouw bloemen door de zomer heen te helpen.

Lees meer...