Van welke bloemen krijg je hooikoorts?

Van welke bloemen krijg je hooikoorts?
De lente is voor veel mensen een fijn seizoen. Het wordt steed wat warmer en planten en bloemen gaan weer bloeien. Toch is er ook een groep mensen die in deze periode minder blij is, aangezien er ook meer pollen in de lucht hangen. Er zijn een aantal bloemen die hooikoorts kunnen veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor pollenallergieën. Maar wees gerust, er zijn ook genoeg bloemen die weinig pollen bevatten waardoor deze vaak nog prima aan te schaffen zijn.
 

Bloemen die hooikoorts klachten kunnen veroorzaken

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen van bloemen, bomen en grassen, en kan leiden tot symptomen zoals niezen, loopneus, waterige ogen en verstopte neus. Bloemen die vaak hooikoorts veroorzaken, zijn:
  • Lelie: de lelie bevat veel meeldraden en is daardoor ook een grote verspreider van pollen.
  • Aster: vaak in plukboeketten te vinden.
  • Mimosa: deze mooie gele bloemeoase is helaas geen goed idee wanneer je hooikoorst hebt.
Verder zijn zwaar geurende bloemen ook geen goed idee waneer je last hebt van hooikoorts.

Hooikoorstvriendelijke boeketten

Gelukkig zijn er ook genoeg bloemen die over het algemeen veilig zijn voor hooikoortspatienten:
  • Rozen: een van de meest bekende bloemen is de roos. Rozen laten minimale hoeveelheden pollen los. Hoe dichter de blaadjes op elkaar zitten hoe beter. Ook is het aan te raden om een niet-geurende roos uit te kiezen om zo een reactie te beperken.
  • Anjers: ook wel bekend als Dianthus is een prima bloem voor mensen met hooikoorst.
  • Dianthus: als snijbloem kun je vaak kiezen uit vele kleuren.
  • Antirrhinum: deze bloemen worden vaak gebruikt in een veldboeket en laat vrij weinig pollen los doordat de bloemblaadjes dicht bij elkaar staan.
  • Hortensia: worden door insecten bestoven waar dit hen een goede bloem maakt voor mensen met hooikoorts.
  • Pioenen: zijn net als hortensias afhankelijk van insecten waardoor deze veilig zijn voor mensen met hooikoorst.
  • Zijde bloemen: hiermee stel je zelf een duurzaam boeket samen
Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle mensen gevoelig zijn voor hooikoorts, en dat de ernst van de allergische reactie kan variëren van persoon tot persoon. Als je heel erg gevoelig bent voor hooikoorts, is het aan te raden om bloemen te vermijden die bekend staan om het veroorzaken van hooikoorts, of om bloemen te kiezen die minder pollen produceren. Als je nog steeds last hebt van hooikoorts, kan het ook helpen om de bloemen regelmatig te bewateren en te stofzuigen om de hoeveelheid pollen in de lucht te verminderen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Welke bloemen geef je met Moederdag?
Moederdag is een speciale dag om onze moeders te eren en te bedanken voor alles wat ze voor ons hebben gedaan. Een van de manieren om onze waardering te tonen is door middel van bloemen. Maar welke bloemen zijn geschikt om aan onze moeders te geven op Moederdag?
...Lees meer...
Alles wat je moet weten over tulpen; tips voor een vaas vol prachtige bloemen!

Wil jij ook zo graag een mooie vaas tulpen op de eettafel hebben staan? Dan hebben we hier een paar handige weetjes en tips om je te helpen zoveel mogelijk profijt uit jouw mooie bloemenvaas te halen.

Lees meer...
Welke bloemen worden er met Valentijsdag gegeven?

Op Valentijnsdag worden er vaak bloemen gegeven als symbolische gebaar van liefde en affectie. Bekijk welke het populairste zijn.

Lees meer...
Hoe lang kunnen bloemen zonder water?

De beste tips om jouw bloemen door de zomer heen te helpen.

Lees meer...