Hyacint: vrolijke, kleurrijke bollen

Hyacint: vrolijke, kleurrijke bollen

Oorsprong  

Waar komt de hyacint eigenlijk vandaan? De naam hyacint is afkomstig uit de Griekse oudheid. Hyacinthus was een prins van Sparta en een halfgod. Hij werd aanbeden door de god Apollo. Volgens oude verhalen, hielden Apollo en Hyacinthus een wijdstrijd discuswerpen. Hierbij werd Hyacinthus dodelijk getroffen door een discus. Om te voorkomen dat de god van de onderwereld – Hades-  het lichaam mee zou nemen,  creëerde Apollo uit het bloed van Hyacinthus een bloem: de hyacint.

Een huiskamer vol kleur

Hyacint komen voor in veel kleuren en zorgen voor een gezellige en vrolijke sfeer in huis. We kennen natuurlijk allemaal de roze hyacint, de witte en de blauwe. Maar tegenwoordig zijn er nog veel meer kleuren bijgekomen. Zo is er nu ook een gele hyacint, een lichtroze variant, een paarse hyacint en nog veel meer kleuren. Aan het aantal kleuren is wel op te merken dat de hyacint een populaire bloem is, die in veel huishoudens te zien is.

Hyacinten verkrijgbaar bij Pluk n Bloom

Soorten hyacinten

Wist je dat de hyacint verschillende soorten kent? Zo heb je de:

  • Wilde hyacint;
  • De waterhyacint;
  • En de meest bekende: de Aziatische hyacint.

Genoeg keuze om ook bij jou thuis een prachtige hyacint op tafel te zetten of om leuk in de tuin te planten.

Hyacintbollen

Hyacinten worden in de periode juni-augustus geplant. Eigenlijk maakt het niet uit waar je de bollen plant. Hyacinten zijn namelijk niet zo moeilijk! Eigenlijk is elke plek goed, zolang de grond maar niet te nat is. Als de grond te nat is groeien de bollen niet goed en dat wil je natuurlijk niet.  Plant de hyacint altijd met het ‘topje’ naar boven en diep in de grond. Op die manier heeft de bol goed de tijd om te groeien en is gedurende de wintermaanden voldoende beschermd tegen de kou. Rond de maanden april-mei kan je dan genieten van de prachtige bloemen uit deze bollen.

Verzorging hyacinten in huis

Je houdt de hyacint het langste mooi op een plek in huis waar veel zon komt. Geef de plant een keer in de week voldoende water. Plantenvoeding is voor de hyacint niet nodig, met water alleen kunnen ze zeker zes tot acht weken goed groeien. Plaats de hyacint niet op een te warme plek naast de verwarming of achter een raam. Door de hitte gaan de bloemen snel slap hangen en gaan uiteindelijk eerder dood. Op tafel, waar veel licht komt, is een ideale plek! Zet de hyacinten naast een mooi boeket en je brengt gelijk meer sfeer en gezelligheid in huis.

Wat te doen met een uitgebloeide hyacint?

Zodra een hyacint is uitgebloeid hoef je er eigenlijk niets mee te doen. Je kan ze namelijk gewoon in de grond laten zitten en dan zal je zien dat er na een jaar weer prachtige bloemen uit komen. Mocht je de bloemen wel willen opgraven kan dit ook, maar hoeft niet perse. Bewaar de bollen op een droge, koele en goed geventileerde plek. Dan heb je er nog heel lang plezier van! Kom langs in een van onze filialen en bekijk ons aanbod. De medewerkers van Pluk n Bloom helpen je graag! Ontdek onze webshop en bekijk ons aanbod. 

Meer voor jou

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Welke bloemen geef je met Moederdag?
Moederdag is een speciale dag om onze moeders te eren en te bedanken voor alles wat ze voor ons hebben gedaan. Een van de manieren om onze waardering te tonen is door middel van bloemen. Maar welke bloemen zijn geschikt om aan onze moeders te geven op Moederdag?
...Lees meer...
Van welke bloemen krijg je hooikoorts?

Er zijn een aantal bloemen die hooikoorts kunnen veroorzaken. Maar wees gerust, er zijn ook genoeg bloemen die weinig pollen bevatten!

Lees meer...
Alles wat je moet weten over tulpen; tips voor een vaas vol prachtige bloemen!

Wil jij ook zo graag een mooie vaas tulpen op de eettafel hebben staan? Dan hebben we hier een paar handige weetjes en tips om je te helpen zoveel mogelijk profijt uit jouw mooie bloemenvaas te halen.

Lees meer...
Welke bloemen worden er met Valentijsdag gegeven?

Op Valentijnsdag worden er vaak bloemen gegeven als symbolische gebaar van liefde en affectie. Bekijk welke het populairste zijn.

Lees meer...