Bloemen verzorgen

Welke bloemen kunnen niet samen in een vaas?

Er zijn een aantal bloemen die niet samen in een vaas geplaatst kunnen worden omdat ze giftig zijn voor andere planten of omdat ze chemicaliën afgeven die de groei van andere planten kunnen beïnvloeden. Hieronder volgt een lijst met enkele voorbeelden van bloemen die niet samen in een vaas geplaatst kunnen worden:

 • Rozen & tulpen: deze 2 bloemen zijn geen goede match. Wanneer je deze samenvoegt in een vaas zullen de rozen er zielig bij gaan hangen. 
 • Narcissen: kun je beter niet met andere bloemsoorten in 1 vaas zetten. Narcissen scheiden een slijm af waar andere bloemen niet tegen kunnen. Wil je narcissen toch met andere bloemen combineren, dan kun je ze het beste eerst in een aparte vaas zetten. Na een aantal uren scheiden de narcissen geen slijm meer af en kun je deze bij andere bloemen zetten.
 • Hyacinten: Ook hyacinten kun je beter niet met andere bloemsoorten in 1 vaas zetten. Ook hyacinten scheiden een slijm af waar andere bloemen niet tegen kunnen. 

Hoe houd je bloemen langer vers?

Je kunt bloemen langer vers houden door de volgende tips op te volgen:

 • Vaas: de groote van de vaas is belangrijk. De diameter van de vaas moet namelijk zo ruim zijn dat de bloemstengels niet in de verdrukking komen. Daarnaast moet de vaas schoon zijn. Je kunt de vaas schoonmaken met water en een beetje bleekwater.
 • Water: Ook het water moet schoon zijn. Lauwwarm kraanwater is prima. Een zonnebloem vindt heet water wel  Verder is het aan te raden het zakje bloemenvoedsel toe te voegen. Mocht dit er niet bij zitten dan kan er ook een drupje bleekwater aan het water worden toegevoegd.
 • Schuin afsnijden: Snijd de stelen schuin af zodat de bloem het water goed op kan nemen. Zorg voor een schoon en scherp mes of schaar. Verwijder ook het blad aan de onderkant zodat dit niet het water vervuilt. 
 • Standplaats: Zet het boeket niet meteen in een hele warme ruimte, maar laat ze geleidelijk wennen aan de temperatuur door ze bijvoorbeeld eerst in de gang te zetten. Zet de bloemen sowieso niet naar een verwarming of in de volle zon. 
 • Fruit: Houd bloemen uit de buurt van fruit. Fruit scheidt een gas af waardoor je jouw boeket helaas eerder weg kunt gooien. 
 • Onderhoud: Door tussendoor het water te verschonen (+/- 3 dagen) en de stelen af te snijden zal je boeket langer mee gaan.   
   

Boeket bestellen

Welke vaas voor welke bloemen?

Stel je bloemen in de juiste verhouding tot elkaar en het aantal. Overweldigende bloemstukken in een klein vaasje kunnen het geheel onbalans maken en zelfs omvallen. Bepaal de vorm van je vaas zorgvuldig. Een smalle hals geeft een elegant effect aan een enkele bloem of een klein boeket. Kleine bolvormige glazen zijn ook perfect voor kleine bloemstukken.
Voor grotere bloemstukken, kies je een vaas met een brede hals, zoals een cilinder- of flesvormige vaas.
 

Hoe zet je bloemen in een vaas?

Zorg ervoor dat jouw vaas niet te klein is. De diameter moet zo ruim zijn dat de bloemstengels niet in verdrukking komen. De meeste bloemen bloeien het best als de vaas voor 2/3 is gevuld. Voor losse bloemen geldt 1/3, behalve voor rozen: die hebben iets meer water nodig. Bij Pluk n Bloom zullen we het boeket zo mooi mogelijk schikken. Het is dus niet nodig om de bloemen opnieuw te gaan steken, tenzij je dit graag wil natuurlijk.

Hoe warm moet het water in de vaas zijn?

De meeste bloemen vinden het niet zo fijn om in koud kraanwater geplaatst te worden. Daarom is het aan te raden om ze in lauwwarm water te zetten. Voorjaarsbloemen zoals de tulp, hyacint en narcis vinden koel water wel prettig. De zonnebloem daarentegen geeft de voorkeur aan warm water. Vervang het warme water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Dit voorkomt dat de bloemkoppen gaan hangen.

Waarom moet je bloemen schuin afsnijden?

Bloemen moeten schuin afgesneden worden omdat dit de wateropname door de stengels bevordert. Wanneer de stengels recht afgesneden zijn, kunnen ze niet goed water opnemen en snel verwelken. Een schuine snijvlak verhoogt het oppervlak van de stengel waardoor het water gemakkelijker door het hout kan trekken naar de bloem. 
 

Bekijk onze verzorgingstips

Hoe lang kunnen bloemen zonder water?

De levensduur van bloemen zonder water hangt af van verschillende factoren, zoals de soort bloem, de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en de staat van de bloem op het moment van plukken. In het algemeen kunnen bloemen ongeveer 2-6 uur zonder water overleven, afhankelijk van deze factoren.
 
Sommige soorten bloemen, zoals rozen en chrysanten, kunnen tot 12 uur zonder water overleven, terwijl andere soorten, zoals lelies en orchideeën, snel verwelken wanneer ze niet genoeg water hebben. Het is belangrijk om bloemen regelmatig water te geven om hun levensduur te verlengen en om ervoor te zorgen dat ze er mooi uit blijven zien.

Hoe lang blijven bloemen goed?

De levensduur van bloemen varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort bloem, de manier waarop ze zijn verzorgd, de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.Wanneer je bloemen goed verzorgd kan je boeket gemiddeld gezien zo'n 10 dagen mee gaan. Sommige bloemen gaan nog langer mee. 

Welke bloemen kan je drogen?

Bloemen met een houtachtige structuur zijn uitermate geschikt om te drogen. Denk hierbij aan rozen en zonnebloemen, die door hun stevigheid perfect zijn om te drogen.

 

Bloemen drogen? 

Hoe voorkom ik dat tulpen gaan hangen?

Om te voorkomen dat tulpen gaan hangen, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen:
 
 1. Snij de stelen schuin af voordat je de tulpen in een vaas met water zet. Dit zorgt ervoor dat de bloemen water beter kunnen opnemen.
 2. Vul de vaas met lauwwarm water en voeg snijbloemenvoedsel toe. Snijbloemenvoedsel bevat voedingsstoffen die de levensduur van de bloemen verlengen en ze steviger maken.
 3. Plaats de tulpen op een koele plek, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen. Warmte versnelt de bloei en kan ervoor zorgen dat de stelen gaan hangen.
 4. Ververs het water regelmatig en snijd de stelen opnieuw schuin af om de wateropname te verbeteren.
 5. Als de tulpen eenmaal beginnen te hangen, kun je ze proberen te redden door ze schuin af te snijden en ze gedurende enkele uren in warm water te zetten. Dit kan ze helpen om weer rechtop te staan.
   
Hopelijk helpen deze tips om je tulpen mooi en rechtop te houden!